Välj en sida

Kemtvätt är kortfattat beskrivet ett sätt att få sina kläder rena när inga övriga alternativ kan få jobbet gjort. Till exempel kan övriga metoders misslyckande bero på att materialet som plagget i fråga är gjort av helt enkelt inte tål maskintvätt eller ens vatten. Dessutom finns det som bekant en hel del fläckar som är ”omöjliga” att få bort. Det stämmer ofta att den typen av fläckar är omöjliga att göra något åt med framgång på eget håll, men många skulle bli förvånade över hur mycket som med fördel kan tvättas i kemtvätt. Vi har alla varit i situationen då det som inte får hända faktiskt händer. Man sitter på en restaurang eller fin middag och har kvällen till ära på sig sin dyraste kostym eller klänning och spiller något på sig som inte går att få bort trots att man gör sitt bästa redan på plats. Utöver pinsamheten att man inte lyckas äta bättre än ett småbarn har man en gnagande panikkänsla i bakhuvudet när man försöker kalkylera om det kommer gå att lösa eller om det bara är att kyssa alla investerade klädpengar adjö. Ibland har man tur och får bort det genom en eller par maskintvättar, men ibland tycks fläckarna vara helt orubbliga. I dessa lägen är det viktigt att inte ge upp hoppet innan man har provat att lämna in nämnda plagg hos en kemtvätt. Dessa finns i alla städer oavsett om man bor söder i landet, exempelvis Lund, eller långt norrut.
Dessutom finns det klädesplagg som man förhoppningsvis redan vid köpet är medveten om endast går att kemtvätta på grund av att materialet inte tål vatten eller ett visst antal grader.

Kemtvätt är dyrt i förhållande till att tvätta i vanlig maskin, varför det är tur att de flesta plagg med fördel går att maskintvätta. Det finns dock en förklaring till varför kemtvätten är så pass mycket dyrare och det är för att plaggen inte tvättas i vatten utan i olika organiska lösningsmedel. Det är av denna anledning som kemtvätten är långt mycket mer effektiv än vanlig tvätt på att få bort svåra och besvärliga fläckar. Vid kemtvättens uppkomst på 1800-talet användes även terpentin och bensin men dessa ämnen har man slutat med då de har negativa effekter både på huden och miljön. Idag har vi mer kunskap och är mer miljömedvetna och kostnaderna att använda mer miljövänliga lösningsmedel är inte längre lika höga som förr. De ämnen och medel som används i den moderna kemtvätten är framförallt perkloretylen och trifourtrikloretan. Det senare förbjöds dock redan 1995 då det visade sig att det hade en mycket stor negativ inverkan på ozonskiktet, vilket anses vara dåligt då det vid användande bidrar till växthuseffekten. Man har istället börjat använda sig av koldioxid då det relativt sett är miljövänligare.

Kemtvättens huvudsakliga användningsområde är att tvätta de textilier som överhuvudtaget inte kan tvättas i vatten och vanlig maskintvätt. Detta gäller bland annat för päls, läder, ylle, och mocka. Dessa material riskerar att förstöras om de utsätts för större mängder vatten, och framförallt om det är för varmt. Då det vid kemtvätt rör sig om relativt tunga kemikalier används specialbyggda tvättmaskiner som oftast inkluderar en torkningsprocess. Kemtvättmaskiner är alltså en sorts kombination av tvättmaskin och torktumlare. En intressant detalj är att temperaturen aldrig når över 30 grader, vilket innebär att kemikalierna tagit över vattnets vid högre graders renande effekt. Kläder som måste kemtvättas utrustas med särskilda tvättråd. För att enkelt se om ett plagg är aktuellt för kemtvätt ska man hålla utkik efter bokstäverna A, P eller F på tvättlappen. Dessutom är det värt att kemtvätta vanliga plagg med fläckar som inte vill gå bort i tvättmaskinen då kemtvätten är mycket mer effektiv.