Välj en sida

Vi blir alla glada och uppiggade av det fina vädret och framförallt solens strålar. Det finns dock de tillfällen då de snarare utgör en distraktion och är direkt störande. Har man turen att ha en fönsterplats på jobbet innebär det givetvis en klar fördel att ha fin utsikt men det är inte särskilt bra för produktiviteten och koncentrationen om man tvingas bli bländad. För att täcka fönstren och på så sätt undvika att bländas när solen gassar på finns det ett antal olika alternativ. Ett av dessa är lamellgardiner som skiljer sig från övriga typer av gardiner ur ett antal aspekter. Istället för att vara en enskild stor täckande duk som hänger horisontellt och efter behov rullas upp och ner består lamellgardiner av en mängd vertikalt hängande lameller. När man vill täcka kontorsfönstret drar man helt enkelt för lamellgardinen och genom att lamellerna hänger sida vid sida uppnås adekvat skydd. Har man ett eget kontor finns det även tillfällen då man vill skydda från insyn av övriga kollegor för att uppnå arbetsro. Av denna anledning installeras denna typ av gardiner ofta även i de fönster som vätter ut mot kontorslandskapet. Tidigare byggdes kontorslokaler med få möjligheter att från de avskilda kontoren se ut över resterande del av byggnaden. I och med lamellgardinens introduktion och tilltagande popularitet utrustas dagens moderna kontor med stora fönster mellan de enskilda och övriga delen av kontoret. Tanken är detta förbättrar teamkänslan och arbetsklimatet för samtliga anställda. Ett annat exempel är mötesrummen där man både har behov av att kunna skärma av om det är ett möte av känsligare karaktär men också öppna upp om det är lite mer informella möten. Sammanfattat har lamellgardiner gett oss möjligheten att ändra den allmänna bilden av kontoret som tråkigt och grått till att istället vara mer öppet och exklusivt.

Nisch mot privatkunder
Även som privatperson finns det fördelar att installera en eller ett par lamellgardiner. Den största skillnaden mellan lamellgardin för privatkunder och företag är att privatkunder oftast är ute efter lite mer exklusiva och färgrika modeller, medan företag gärna köper gardiner med mer neutrala färger. I och med att fönster villor och lägenheter skiljer sig mycket åt när det kommer till måtten finns det en hel del olika modeller att välja mellan. Det är inte heller helt ovanligt att man byter färger på gardinerna beroende på årstid, precis som med vanliga gardiner.

Funktion och vad man bör tänka på innan köp
Lamellgardinerna är framtagna med större fönster som inspiration och då framförallt kontorsfönster som ofta sträcker sig från golv till tak. Beroende på det aktuella fönstrets storlek finns det olika typer av funktioner för att dra för och öppna från själva lamellerna. De allra största modellerna drivs vanligtvis av en elmotor som drar lamellerna på dess skena. Aktörer på marknaden för lamellgardiner har sällan detta som enda produkt utan tillverkar och säljer i de allra flesta fall även persienner och markiser. Anledningen är att man vill diversifiera sin verksamhet och kunna erbjuda sina kunder större helhetslösningar. En del spelare på marknaden riktar dock in sig på produktion av lamellgardinsmodeller som är av mycket hög och specifik kvalitet.
Kundgruppen för dessa gardiner utgörs av företag med ordentlig budget för inredningsdetaljer och privatkunder som inte har något emot att betala extra för att få vad de vill ha.

I dagsläget finns som tidigare nämnts en hel del alternativ för den som funderar på att skaffa lamellgardiner. Det är däremot inte särskilt lätt att på egen hand veta vilken modell som passar än bäst. Det finns en hel del detaljer angående tygkvalitet och täckningsförmåga som man behöver kolla upp innan man kan göra ett slutgiltigt val. Lyckligtvis finns det bra hjälp att få genom att kontakta seriösa återförsäljare. Genom upparbetad erfarenhet hjälper de dig att hitta rätt i djungeln. Återförsäljare finns på olika ställen i landet, bland annat i Malmö.