Välj en sida

Det finns mycket man behöver tänka på när man ska renovera sitt badrum. Till att börja med behöver man veta att man har tillräckligt med pengar för att slutföra projektet när man väl beslutat sig för att påbörja det. Som med så mycket annat här i livet är det lätt hänt att kostnaderna skenar iväg och att det slutar med att det blev bra mycket dyrare än man någonsin tänkte sig. Om detta beror på att man från början inte insåg hur mycket arbete och material som krävdes eller om det helt enkelt är så att man varit alltför optimistisk i sin kostnadskalkyl spelar mindre roll när man står där med fakturan som gör att man får skippa semesterresan till den soliga playan. För att undvika obehagliga överraskningar när det är dags för fakturering finns det ett antal åtgärder man som smart kund kan vidta. Det första är att göra sin hemläxa angående vad som faktiskt behövs för att renovera badrum, både materialmässigt och arbetsmässigt. Det beror givetvis hur ambitiös man är med själva renoveringen. Om man endast vill piffa upp det en aning kostar det sannerligen inte skjortan. Det man då gör är att välja material som är mer prisvärt, men man får i det läget räkna med en viss försämring av själva kvaliteten på materialet. Men i vissa fall kan det vara så att det enda som behövs för att blåsa nytt liv i badrummet är att helt enkelt kakla om det.

Är man däremot ute efter en större renovering av badrummet är det lika bra att slå till ordentligt. Det finns givetvis fördelar med att byta ut allt på samma gång, då man i annat fall behöver betala för att arbetare kommer vid flera tillfällen. Så vet man att man troligtvis inte kommer stå ut med det gamla handfatet, toaletten och badkaret är det givetvis ingen mening att låta de vara kvar och bara byta ut kaklet. På senare år är det också vanligt att man i samband med renovering av badrum även installerar golvvärme. Enkelt förklarat lägger man in ledningar under kaklet som fylls med varmvatten, för att i sin tur värma upp själva golvkaklet. Det behöver knappast förklaras vilka fördelar och bekvämlighet som ett varmt golv innebär när man småfrysande kommer ut ur duschen. En total badrumsrenovering innebär således att man river ut det gamla i sin helhet och bygger upp ett nytt helt från grunden.

Oavsett om man ska göra en stor eller liten renovering av sitt badrum finns det framförallt två olika tillvägagångssätt. Antingen anlitar man en bygg- och kakelfirma och ger dem i uppdrag att både skaffa det material som krävs och att stå för själva arbetet, eller så ansvarar man för anskaffning för materialet själv och låter företaget enbart stå för arbete och expertis. Det finns fördelar och nackdelar med båda tillvägagångssätt. Fördelarna med att låta entreprenören ta hand om både materialanskaffning och arbete är att man kan lita på att saker och ting blir rätt då de på grund av sin erfarenhet vet hur mycket material som behövs för den typ av renovering som ska utföras. Nackdelen är att det med all sannolikhet blir dyrare då entreprenören i så gott som alla dessa fall lägger på en marginal. Tar man hand om materialanskaffning på egen hand gäller i stort sett motsatta förhållanden, det blir billigare men man tar risken att det kan bli fel. Man behöver dock i alla lägen jämföra entreprenörer med varandra för att hitta en bra och prisvärd. Lyckligtvis finns det många att välja bland i större städer som Malmö. Det viktiga är att ta referenser från nätet för att undvika risken för fuskbygge.